Alacsonyenergiás Nukleáris Reakció (LENR):

A reakció viszonylag alacsony hőmérsékleten (200-2000 Celsius fokon) megy végbe ha adott minden olyan körülmény ami  a nukleáris folyamat(ok) lejátszódásához szükséges. A jelenség abban különbözik  a többi nukleáris folyamattól (melegfúzió,maghasadás), hogy lezajlódása során gyakorlatilag nem keletkezik  rádióaktív anyag és sugárzás. Tehát a szó szoros értelmében tiszta nukleáris energiáról beszélhetünk amely hő és fényenergia (elektromágneses sugárzás) formájában jelenik meg  minden káros mellékhatás nélkül.

A LENR régebbi elnevezése hidegfúzió (Cold Fusion) volt, amelyet először egy 1956-ban a New York Times-ban megjelent cikkben említettek ezen a néven. A cikk Luis Alvarez muon-katalizált kutatási eredményeiről számolt be. Ezt követően Paul Palmer és Steven Jones  kutatók  ( Brigham Youth University, Utah) használták az elnevezést  a “geo-fúziós” kutatásaikkal kapcsolatban. 1989-ben Martin Fleischmann (University of Southampton) és Stanley Pons (University of Utah) bejelentették a híressé vált és sok vitát kiváltott kísérleti eredményeiket,(Fleischmann-Pons kísérlet) , amelyre a sajtó szintén a “hidegfúzió” elnevezést használta.

Napjainkra a világ számos országában folynak intenzív kutatási kísérletek ezen a területen. Kiemelten fontos kutatás zajlik Japánban, ahol az állam a NEDO program keretében támogatja és összefogja az e témakörrel foglalkozó intézmények és cégek tevékenységét (Status of cold fusion research in Japan in 2015). Világszerte  egyre több sikeres kísérlet bizonyítja a jelenség előfordulását, számos kísérlet reprodukálható és a megjelent elméleti kutatások területén is komoly előre lépések tapasztalhatók.

—————————————————————————-

Dr.Kálmán Péter: Alacsony energiás magreakciók szilárdtest környezetben

—————————————————————————-

Dr. Kálmán Péter: Alacsonyenergiás magreakciók: a nukleáris energiatermelés új lehetősége

—————————————————————————-

Lakatos Ernő: LENR a Világban

—————————————————————————–

Dr. Kálmán Péter előadása a BME Atomfizika Tanszéken.(2016.07.07)

—————————————————————————–

20. Nemzetközi Konferencia a LENR-ről (CMNS-ről). 2016 okt.2-7. Sendai, Japán

—————————————————————————–

Angolul értők számára javaslom weboldalunk angol nyelvű verziójának megtekintését is.